Om tävlingsbidraget

Bloggarna
Se under fliken ”Vi”

Marie pratar om bloggen på Skolforum 2010

Bloggen i undervisningen from Lärarnas Nyheter on Vimeo.

Så här tycker vi om varför vi ska vinna Webbstjärnan 2011

(elevernas motivering):

 • Vi vill gärna dela med oss vad vi har lärt oss om upphovsrätt, copyright och Creative Commons licenserna.
 • Vi tror vi inspirerar många andra.
 • När vi har läst Anna Janssons böcker har vi fått kontakt med henne och Mimmi Tollerup (illustratör). Anna Jansson kom och hälsade på oss och vi fick kontakt med en massa olika personer genom vår blogg.
 • Det har varit spännande att lära sig olika saker när vi skriver och pratar om Emil Wern och sedan skriva om det på bloggen.
 • Nu när vi vet hur man använder en blogg är det flera av oss i klassen som har startat egna bloggar.
 • Vi har gett råd till en annan lärare om hur hon skulle göra när hon ville starta en blogg med sin klass.

Lärarens motivering:

När eleverna får vara medskapare i processen att diskutera innehållet i Emil Wernböckerna och sedan publicera tankar och funderingar kring detta i text, bild, film och ljud på bloggen, blir eleverna på ett naturligt sätt, medvetna om vad som gäller vid webbpublicering, upphovsrätt, Creative Commonslicenser, vad som är okej att skriva, hur man letar sig runt på nätet via t ex Google, att Google inte är en bildbank, länkhänvisningar etc.

Eleverna har fått många tillfällen att kommunicera genom vår blogg genom att skriva blogginlägg, skriva kommentarer och svara på kommentarer. De har blivit tillfrågade av andra lärare runt om i Sverige hur dessa lärare ska göra och tänka då de vill starta egna klassbloggar. De har även skrivit till författaren Anna Jansson och fått svar – vilket i sin tur resulterade i att Anna Jansson kom hit och signerade våra Emil Wernböcker och svarade på elevernas frågor kring Emil och Maria Wern. Eleverna har skrivit blogginlägg inför studiebesök och fått svar genom kommentarer i deras blogginlägg, fått kommentarer från Mimmi Tollerup (illustratören till Emil Wernböckerna, se här nedanför), fått frågor och funderingar från en rektor från fastlandet, gensvar och funderingar från personer verksamma i skolvärlden och från privatpersoner. Bloggen har blivit en kommunikationslänk mellan oss och andra personer som vi utan bloggen aldrig hade kommit i kontakt med. Det innebär att vi har öppnat upp vårt klassrummet och bjudit in andra att delta i vår undervisning.

Innehållet i bloggen visar också hur vi kan arbeta med litteratur i skolan och att en bok på ca 100 sidor kan skapa undervisningsinnehåll inom så många olika ämnen under ett helt läsår.

Cakes for a teacher :) by weennee cc by nc nd

2 Responses to Om tävlingsbidraget

 1. Hej!
  Grattis till erat fina arbete med den här bloggen.
  Jag vet inte riktigt hur man gör när man bloggar så därför har jag inte hört av mig tidigare…men nu ska jag prova om det funkar :o )
  Hej då /Mimmi

 2. Lillemor Lundin says:

  hej på er, eftersom jag har lite kontakt med en i er klass tycker jag det är spännande att följa ert arbete. Ni är så bra på att uttrycka er och leta reda på fakta. Ni kommer att ha nytta av allt det ni gör, när ni blir äldre, om ni fortsätter på samma sätt som nu. Det är jag säker på.
  Lycka till i erat fortsatta skrivande, letande och bloggande.
  från en mormor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>